Vi ønsker å gi deltakerne kunnskap om Parkinson sykdom og setter søkelys på å bedre ditt funksjonsnivå og bidra til at du blir selvhjulpen i din hverdag.
Parkinsongruppene er et 3-ukers trenings- lærings- og mestrings- opphold. Vi tilbyr rehabilitering til parkinsongrupper 2 ganger i året, med inntil 8 deltakere.
For å få optimalt utbytte av oppholdet, må du som deltaker ha god nok kognitiv funksjon til å kunne delta på gruppetrening og oppfatte og benytte deg av informasjon som blir gitt, samt fysisk være i stand til å delta på 3-4 økter med aktivitet daglig.
Vi er opptatt av at pasientene så raskt som mulig skal kunne overflyttes fra sykehus og til oss. Vi tar imot pasienter med ulike hjelpebehov, både fysiske og kognitive. Den enkeltes rehabiliteringspotensiale er en viktig del av kartleggingen i forkant av et opphold.
Hvem passer rehabiliteringen for?
-
Parkinson gruppeopphold passer for unge voksne 18 – 30 år og voksne over 30 år.
-
Det kan være ny-diagnostisert parkinson i tidlig sykdomsfase eller pasienter som har hatt en parkinson diagnose over flere år og som henvises fra fastlege eller spesialist.
-
Mål med rehabiliteringen
Det blir lagt vekt på at du er den viktigste aktøren i din rehabilitering, og at din funksjon i hverdagen danner grunnlaget. Derfor er det viktig at først og fremst du som pasient, men også dine pårørende, setter deg mål. Målene avgjør i stor grad hva vi skal arbeide med i rehabiliteringsperioden din.
Vi jobber med mål ut fra dette:
-
Bevare og utvikle funksjonsevnen
-
Få bedre kunnskap om sykdommen
-
Lære gjennom egne og andres erfaringer
-
Engasjere pårørende til å øke kunnskap om sykdommen og gi erfaring om trening ved Parkinson
-
Henvisning og inntak
Hvordan går du fram for å bli henvist?
-
Henvisning fra fastlege og/eller privatpraktiserende avtalespesialister.
-
Fastlegen sender henvisningen elektronisk til Regional koordinerende enhet på Sunnaas som rettighetsvurderer og videresender til oss.
-
Du kan henvises direkte fra sykehus og avtalespesialist
Pasientens behov for assistanse/ tilrettelegging i forbindelse med f. eks. personlig stell, påkledning, forflytning og måltider blir kartlagt i et eget funksjonsvurderingsskjema. Der det er spesielle avklaringer som må gjøres, tas det direkte telefonkontakt med pasient/ pårørende/ relevant hjelpeapparat. Av og til vil det være hensiktsmessig at pasienten har med seg ledsager/BPA. Dette avklares i forkant ved behandling av søknad, og forventnings-avklaringer på hvem som gjør hva avklares.
Inntaksteamet vurderer henvisningen og du blir satt på venteliste
Du vil motta et innkallingsbrev via Digipost. Du vil også motta SMS med påminnelse om ankomstdato og tidspkt for oppmøte.
-
Oppstart
Rehabiliteringen starter med at du får tilsendt på SMS noen kartleggingsskjemaer som vi ber deg fylle ut. Denne kartleggingen vil legge grunnlaget for din rehabiliteringsplan med fokus på individuelt målsettingsarbeid og veiledning.
Hos oss blir du møtt av et tverrfaglig team. Teamet består av legespesialist, fysioterapeut, logoped, ergoterapeut og sykepleier.
-
Innkomstsamtale med sykepleier ankomstdagen
-
Felles ankomstmøte med gruppa
-
Timeplan, tilrettelagt for parkinsongruppen
-
Gruppeaktiviteter spesielt for parkinsongruppen
-
Treningsterapi og funksjonsfremmende trening tilpasset ditt nivå individuelt og i grupper
-
Samtalegruppe med sykepleier m/tema “livet med Parkinson”
-
STORtrening med fysio og ergoterapeut
-
Øvelser fra Wellness recovery konseptet (PWR)
-
Moves og øvelser fra LSVT Big
-
LSVT Load stemmetrening med logoped
-
Treningsgrupper som boksing, musikk og bevegelse, spinning
-
Undervisning, lærings og mestringsaktiviteter om temaer som er relevante for deg f.eks. relatert til gange, trunkuskontroll, energiøkonomisering, av/på-kledning
-
Sansemotorisk trening
-
Veien videre
Noen dager før avreise vil du motta en ny SMS med kartleggingsskjema som vi ønsker at du fyller ut før du reiser hjem.
På denne måten får vi fulgt opp din rehabiliteringsprosess og vi kan evaluere vårt rehabiliteringstilbud.
Det utarbeides en tverrfaglig epikrise som sendes fastlege, henviser og deg. Den inneholder konklusjon og plan for veien videre.
Ventetid
Ta kontakt med oss for informasjon om ventetider.
Kommende gruppeopphold
Oppholdsperiode for fremtidige Parkinson grupper høst - vinter 2024 vinter - vår 2025 29.10.24 - 19.11.24