Faglig tilnærming
Vi gir et helhetlig dagtilbud ut ifra brukerens omsorgsbehov, funksjonsnivå og interesser.
Organisering i Team
Dagsenteret er organisert i 3 Team navngitt med ulike fargekoder, Team Blå, Team Gul og Team Grønn. Faglig begrunnelse for denne struktureringen er at brukerne er plassert i team med like funksjonsnivå og bistandsbehov. Teamene er bemannet med relevant spisskompetanse som jobber tverrfaglig.
I Team Blå har vi brukere med utfordrende atferdsproblematikk og vi jobber med adferdsrettet tiltak. Diagnosespekteret i teamet er vidt og omfavner ulik grad av psykisk utviklingshemming, autisme og andre diagnoser.
I Team Gul har vi brukere med cerebral parese, psykisk utviklingshemming, epilepsi, dysfagi, skoliose og ulike sjeldnere syndromer. Brukerne i Team Gul har sammensatte behov der flere funksjoner er nedsatt, som for eksempel kognitive funksjoner, motorikk, syn, hørsel og/eller språk. Disse funksjonsnedsettelsene påvirker forutsetningene for samspill og kommunikasjon.
I Team Grønn har vi brukere med lettere til moderat psykisk utviklingshemming, autismespekter forstyrrelser, Downs syndrom, lettere grad av cerebral parese, multippel sklerose, epilepsi, lettere psykiske lidelser og overvekts problematikk. Alle brukerne er gående og har et visst nivå av språk, enten verbalt eller via alternativ supplerende kommunikasjon. For dette teamet har vi høyt fokus på sosial trening, gruppeaktiviteter, ADL-trening og fysisk aktivitet.
Fokusområder og spisskompetanse
Team Blå
Fokusområder i Team Blå er:
- Forebygge utfordrende atferd
- Anvendelse av kartleggingsverktøy som FAK-analyse
- Risikovurdering
- Håndtering av aggressiv og voldelig atferd (HAVA)
- Utdypende Hol. Kap. 9 og Pbrl. Kap. 4A kompetanse med fokus på vedtaksprosess
- Anvendt atferdsanalyse i det målrettede miljøarbeidet
Særkompetanse i Team Blå innebærer kunnskap om Hol. Kap. 9 og Pblr. Kap. 4A, utfordrende atferd, atferdsanalytisk tilnærming i miljøarbeidet og skadeavvergende tiltak.
Team Gul
Fokusområder i Team Gul er:
- Aktivisering, trening og mobilisering
- Livskvalitet
- Forflytningsteknikker
- Opprettholde og lære opp ADL-ferdigheter, somatikk, ernæring, personlig stell og kommunikasjon
Særkompetansen det legges ekstra vekt på i Team Gul er lang erfaring med brukergruppen, kompetanse på non-verbal kommunikasjon og alternativ supplerende kommunikasjon (ASK). Personalet er ansatt med bakgrunn i at de har kompetanse, erfaring og personlig egnethet til å jobbe på Team Gul.
Team Grønn
Fokusområder i Team Grønn er:
- Aktivisering, sosialt samspill
- Selvstendighet, motivasjon, mestring
- Kostholdsveiledning
- ADL-ferdigheter og systematisk opplæring av ferdigheter
- Arbeidsrettet trening/opplæring
- Hverdagsmestring
Særkompetanse i Team Grønn er kompetanse og kurs innen hverdagsmestring, aktivisering, arbeidsrettet aktivitet, anvendelse av kartleggingsverktøy. Personalet er ansatt med bakgrunn i at de har kompetanse, erfaring og personlig egnethet til å jobbe på.