Aktiviteter
Aktiviteter for den enkelte bruker blir tilrettelagt basert på kartleggingen av funksjonsnivå, behov for bistand, helse, ADL ferdigheter og interesser.
Gruppeaktiviteter og sosial tilhørighet
Gjennom en felles aktivitetsplan tilrettelegger vi for brukere som ønsker å utføre aktiviteter sammen med andre. Aktivitetene er valgfrie, brukere velger selv i hvilken grad de ønsker å delta og sosialiseres med andre.
Aktiviteter som bidrar til sosial inkludering og som skaper sosiale relasjoner mellom brukere og ansatte. Det arrangeres ukentlig felles musikkstund hvor brukere fra alle de ulike teamene kan delta. Her er det ansatte som spiller gitar og brukere deltar med sine sangønsker. Brukerne sitter i ring, synger og danser til musikken.
En gang i måneden arrangeres det felles Bingo for brukere som ønsker å delta.
Andre eksempler
ADL-aktiviteter (Activities of Daily Living)
ADL-trening er opptrening av utviklingshemmede i de ferdigheter som kreves i hverdagslivet, som f.eks. av- og påkledning, matlaging og ivaretakelse av personlig hygiene. Brukerne får trening i aktiviteter og gjøremål som det er hensiktsmessig å kunne for en godt fungerende hverdag. Vi legger til rette slik at alle brukere kan delta ut fra sine forutsetninger, og at aktivitetene og handlingene oppleves som meningsfulle og lystbetonte.
Matlaging/kantine på treningskjøkken for brukerne gir opplæring i håndtering av mat og hvordan mat tilberedes. Det legges vekt på sunn mat og at brukerne får en tilpasset meny ut ifra sine kostholdsplaner.
Å ta vare på noe og se det vokse er nyttig erfaring. Vedlikehold og stell i grønnsakshagen kan være en givende opplevelse ved å se at det spirer og vokser. Dette skaper glede og mestring. Grønnsakshagen er en del av vår nye hage i Fyrstikkalléen 20.
Jobbgjengen
Vi har erfart at flere av våre brukere omtaler det å gå på dagsenteret, som å «være på jobb», dette ga oss ideen til å skape mer arbeidsrettede oppgaver til brukerne våre.
Mange har ressurser som de ønsker å få brukt og utviklet videre, i retning av arbeidslivet. Derfor har vi tilbud om å delta i ulike jobbrelaterte grupper.
Vi har blant annet vaktmesterassistenter, lunsjgruppe, bakegruppe og bilgruppe.
Fysiske uteaktiviteter
Dagsenteret tilrettelegger slik at alle brukerne uavhengig av funksjonstap skal delta på uteaktiviteter, og få mulighet til å oppnå de helsegevinstene som det medfører som blant annet redusert uro, sterkere immunforsvar og lavere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer.
Ved å ha konkrete mål for turen som et konkret toppsted eller en stolpe, opplever brukere stor glede når vi mestrer å finne frem til målet.
Turene vi legger opp til er i terreng hvor både gående og rullestolbrukere kommer seg frem.
Aktivitetene planlegges ut ifra sesong og årstid, slik at brukere får muligheten til å delta på ulike sesongbaserte aktiviteter.
Fysmus
Fysmus er et bevegelsesprogram utviklet av fysioterapeut og musikkterapeut for rullestolbrukere. Aktivitetsopplegget innebærer lystbetont trening med spesialtilpasset musikk. Det skal være gøy, morsomt og gi en opplevelse av bevegelse til lek og moro.
Samtidig er «Fysmus» et sted for sosial læring, hvor brukere må vente på tur og engasjere seg i hverandres aktivitet.
Fysioterapeuten velger ut riktige øvelser for brukergruppen ut ifra brukeres ferdigheter og motoriske nivå. «Fysmus» bidrar til at bruker blir kjent med kroppsbegreper som mage, rygg, bak, foran og rom-retningssans.
Vannaktiviteter
Basseng tilbys alle våre brukere som ønsker og har mulighet til å være i vann. Vi benytter oss per i dag av fasilitetene på Risenga svømmehall i Asker, som er godt tilrettelagt for rullestolbrukere. Den nye og flotte svømmehallen Manglerud bad benyttes også hyppig.
Vi har tilrettelagt slik at ulike brukergrupper kan dra sammen på bading, ut ifra funksjonsnivå, sosiale ferdigheter og bistandsbehov.