Lungerehabilitering skal bidra til å forbedre pasientens funksjonsevne, livskvalitet og redusere symptomer.
Formålet med lungerehabilitering er å opprettholde lungens funksjon, redusere symptomer og øke fysisk kapasitet.
Det skal også bidra til økt trygghet, selvstendighet og mestringsevne.
Et opphold hos oss varer opptil fire uker. Rehabiliteringen inneholder oppfølging av lege, individuell trening med fysioterapeut og gruppetimer.
I tillegg får du være med på vår lungeskole i regi av våre leger.
Sammen med deg jobber vi for å motivere deg for endring, øke mestring og redusere bekymring rundt sykdommen din, og for at du skal komme tilbake til arbeidslivet der det er aktuelt.
Hvem passer rehabiliteringen for?
Tilbudet passer for deg (over 18 år) som har kronisk lungesykdom som for eksempel KOLS, astma eller lungefibrose, eller for deg som er operert for lungekreft.
Mål med rehabiliteringen
Mål for lungerehabilitering er å forbedre lungens funksjon og redusere symptomer som kortpustethet og tung pust, forbedre fysisk kapasitet og utholdenhet, redusere symptomer som hoste, slimproduksjon og hyppige forverringer, fremme sunne livsstilsendringer, øke forståelsen for sykdommen.
Målene tilpasses pasientens individuelle behov, og sammen med det tverrfaglige teamet utvikles en personlig rehabiliteringsplan.
Henvisning og inntak
Du kan få opphold hos oss med henvisning fra sykehuslege, fastlege eller privatpraktiserende avtalespesialister.
Henvisninger sendt til oss blir fortløpende vurdert av vårt inntaksteam bestående av lege, fysioterapeut og sykepleier.
Innkalling blir sendt via Digipost. Har du ikke Digipost vil du motta innkallingen i posten i løpet av 5 – 10 dager.
Oppstart
Ved ankomst hos oss møter du et team bestående av lege, fysioterapeut og sykepleier. Etter dine behov involveres andre faggrupper.
Du får en individuell tilpasset rehabiliteringsplan for oppholdet ditt og det avtales tverrfaglige målsettings- og evalueringsmøter underveis.
Din timeplan inneholder trening, veiledning og oppfølging hos relevante fagpersoner. Timeplanen inneholder i tillegg undervisning og gruppeaktiviteter tilpasset ditt funksjonsnivå.
Veien videre
Sammen med deg planlegger vi tiden etter rehabiliteringsoppholdet. Vi kartlegger ditt behov for videre oppfølging i hjemmet, i kommunen og evt. på arbeidsplassen.
Ved avreise utarbeides enn tverrfaglig epikrise som sendes til deg, henvisende instans og fastlege.Ventetid