Rehabiliteringen er en del av det offentlige helsetilbudet og drives på oppdrag for Helse Midt-Norge.
Vårt polikliniske tilbud blir levert i våre lokaler i Trondheim. Tilbudet vil bli tilpasset din situasjon og ditt funksjonsnivå. For best mulig å kunne tilpasse behandlingen vil vi gjøre en vurdering av henvisning og individuell kartlegging om du skal ha et forløp på 3 eller 4 uker. Forløpet vil inneholde to gruppesamlinger per uke, i tillegg til individuell oppfølging.
Mål med rehabiliteringen
- Økt kunnskap og forståelse om din situasjon
- Erfaringer og verktøy for å gjennomføre endringsprosesser i din hverdag. Behandlingen tar for seg smerteundervisning, aktivitetstilpasning, avspenning, en biopsykososial tilnærming til sykdomsbildet, gruppe og individuell oppfølging med for eksempel kognitiv atferdsterapi.
- Bedret funksjon og livskvalitet
- Motivasjon til videre yrkesaktivitet/ utdanning
- Utvikle en bærekraftig plan for veien videre
Henvisning og inntak
Pasientens henvises til Unicare Coperio sitt rehabiliteringstilbud via tverrfaglig rygg/nakke/skulder poliklinikk ved St.Olavs
Du vil få en individuell inntakssamtale med lege og fysioterapeut før oppstart av selve gruppetilbudet. Alle får også en individuell avslutningstime med fysioterapeut. Noen har behov for ekstra individuell oppfølging og dette avtales med din primærbehandler underveis i forløpet. Andre faggrupper som ergoterapeut, sykepleier og psykolog kobles på ved behov. Rehabiliteringen foregår på dagtid
Vi har kontinuerlig inntak av grupper.
Oppstart
Det som bestemmer retningen på din rehabiliteringsprosess, er det som er viktig for deg og det du ønsker å oppnå. Dette kreves at du er en aktiv deltaker i din egen rehabiliteringsprosess. Sammen med deg vil vi lage et program slik at det passer for deg og din livssituasjon.
I forkant av rehabiliteringsprogrammet vil du motta en digital kartleggingspakke vie Checkware. Hensikten med kartlegginspakken er at vi skal bli bedre kjent med din situasjon, og at du allerede før innkomsten kan gjøre deg opp noen tanker om hva du ønsker å få mest ut av rehabiliteringen. Når du kommer til oss i Unicare blir du møtt av lege og fysioterapeut. Annet personell fra det tverrfaglige teamet kobles på ved behov. Vi begynner oppholdet med å gjennomføre en aktivitetskartlegging der vi sammen lager en plan for deg og din behandling. Denne planen arbeider vi kontinuerlig med gjennom hele behandlingen.Forløpet har gruppesamlinger to dager i uken, inkludert individuell oppfølging underveis. Hovedfokuset ved de første dagene er å bli bedre kjent med din situasjon, og at du skal bli kjent med de andre gruppedaltakerne. Du vil videre bli kjent med verktøy og mestringsstrategier som du kan ta med deg inn i hverdagslivet. Fokuset vil ligge på aktivitetsregulering, avspenningsteknikker, smerteundervisning og tilrettelagt bevegelse. Mot slutten av rehabiliteringen blir fokuset dreid i retning av din vei videre. Etter avslutningssamtale vil epikrisen bli ferdigstilt, i tillegg til at du får en digital sluttkartlegging.
Veien videre
Mot slutten av rehabiliteringsoppholdet skal du og dine behandlere ha utformet en individuell rehabiliteringsplan for veien videre. Der det er aktuelt vil pårørende, eller annet støtteapparat i primærhelsetjenesten involveres i planen videre.
Kriterier - diagnoser
De som blir henvist på tilbudet har ofte hatt plager fra nakke, skulder, og/eller rygg i en lengre periode. Som oftest er det gjort en utredning før tilbudet, noe som også anbefales før rehabilitering er aktuelt. Du kan være i fullt arbeid, men du kan også ha vært ute av arbeidslivet i en lengre periode.
Egenandel
Betalingen for vårt polikliniske tilbud følger offentlige egenandeler og går inn under frikortordningen. Du skal maks betale to egenandeler per forløp.