ADHD - utredning av barn og ungdom fra 6 til 18 år
Fra utredning til behandling på barnets premisser
Sammen skaper vi et trygt miljø rundt ditt barn
Det er mellom tre og fem prosent av barn og unge under 18 år i Norge som har diagnosen ADHD. Det vil si om lag én elev i hver skoleklasse.
Vi vil skape trygge relasjoner til barnet basert på dets individuelle behov. Vårt mål er at dere som familie skal få økt kunnskap om hvilke tilpasninger som kan gjøre barnets hverdag lettere.
Vi kan bistå deg med blant annet:
- Utredning av ADHD
- Utredning autismespekter
- Oppfølging etter diagnostisering
- Støttesamtaler
- Mestringssamtaler
- Medikamentell behandling
Behandlere ditt barn vil møte
Behandlere i Molde
Elise Gjestad - Psykolog
Siv Irene Fjærestad - Spesialpedagog
Behandlere i Trondheim
Kjetil Fjell - Psykologspesialist
Våre klinikker har sentral beliggenhet i Molde og Trondheim
Hva vi kan hjelpe deg med
Avklaringstime
Vi starter alltid med en avklaringstime hvor du vil møte psykologspesialist. Til denne timen må du ha fylt ut spørreskjemaene du har fått tilsendt, samt opplysningene vi etterspørr i informasjonsskrivet.
På avklaringstimen vil psykologspesialist gå gjennom disse opplysningene og vil sammen med deg og foresatte avgjøre hvorvidt det er hensiktsmessig å gjøre en utredning for å avklare eventuelle diagnose(r).
I noen tilfeller vil avklaringssamtalen nødvendiggjøre ytterligere undersøkelser. Dette vil bli vurdert i avklaringstimen, før man eventuelt går videre med en utredning.ADHD utredning
Utredning
Utredningen gjennomføres primært av psykologspesialist, men i flere tilfeller vil det være et tverrfaglig team bestående av psykologspesialist, psykolog og psykiater (lege med spesialisering innen psykiatri). Teamene er spesialisert på de ulike diagnosene. Utredningen følger «Nasjonal Faglig Retningslinje for Utredning og Diagnostisering av ADHD hos voksne og barn».Hvis det i avklaringstimen vurderes at det er grunnlag for å gjennomføre en utredning, vil neste steg være et diagnostisk intervju og en kognitiv undersøkelse som kartlegger evnenivå. I tillegg må vi i noen tilfeller kontakte skole for å innhente nødvendige opplysninger fra lærer, basert på lærers utfylling av 5-15 skjema. Videre kommer eventuelle ytterligere undersøkelser som er avklart i avklaringssamtalen. Utredningen avsluttes ved at man gjør en grundig og tverrfaglig differensialdiagnostisk vurdering.
Dersom utredningen gir indikasjon på autismespekterforstyrrelse, vil dere i tilbakemeldingssamtalen få tilbud om utvidet utredning.
Når utredningen er ferdigstilt vil pasient og eventuelt foresatte motta en utredningsrapport.
Tilbakemeldingssamtale
Etter endt utredning vil dere få tilbakemelding av den diagnostiske vurderingen. På denne tilbakemeldingssamtalen vil vi i samråd med dere bli enige om eventuell videre behandling og behandlingsplan, dersom det etter utredningen blir konkludert med en eller flere diagnoser. En behandlingsplan kan inkludere mestringsorientert samtaler med pasienten og foresatte basert på «Kort & godt om ADHD», samarbeidsmøte med skole og PPT og eventuell vurdering av medikamentell behandling.
Autismespekterforstyrrelser
Om det blir aktuelt med utvidet utredning for autismespekterforstyrrelser vil man i tillegg gjennomføre et autismediagnostisk intervju (ADI-R) og en autismediagnostisk observasjon (ADOS-2) for å kunne avklare hvorvidt det foreligger grunnlag for å sette diagnosen. Etter dette følger et tilbakemeldingsmøte hvor vi blir enige om evtentuell behandling.
Oppfølging og behandling
Behandlingen har som hovedmål å redusere symptomer og få en bedre funksjon i hverdagen. Behandlingen vil individuelt tilpasses ditt barn.
Mestringsorienterte samtaler
Her fokuserer vi på barnets opplevelse, og hva det vil si å ha diagnosen.
Dersom barnet sliter i hverdagen, kan det være godt å motta støttesamtaler som hjelper barnet med å forstå, akseptere og å utvikle effektive strategier til å leve med- og minske konsekvensensene av utfordringene som kan oppstå.
Samarbeidsmøte med skolen
Samarbeidsmøte vil i hovedsak foregå digitalt. Der vil vi fokusere på å gi informasjon til skole om utredningen, og hva slags betydning dette har for vidre oppfølging.
Medikamentell behandling
Dersom det settes en diagnose og det er aktuelt med medikamentell behandling, vil det tilbys somatisk undersøkelse og vurdering hos psykiater. Om det blir aktuelt med medisinutprøving vil psykiater vurdere virkning opp mot evt. bivirkninger. På grunn av dette vil det variere hvor mange timer man trenger før videre medisinering kan overføres til fastlege. Derfor betaler man per time for denne oppfølgingen.
Pris for utredning
Avklaringstime med psykologspesialist
kr 3 700,-
ADHD utredning
Utføres primært av psykologspesialist
Autismespekterutredning
Utføres primært av psykologspesialist
Medisinvurdering hos psykiater
Kr 2 500,- (første konsultasjon)
Medisinkontroll hos psykiater (30 min)
Kr 1 300,-
Enkelttime med psykologspesialist
Kr 1 850,-
Enkelttime med psykolog
Kr 1 375,-