Her løfter de meg opp!
Per Arild Gjerde fikk beskjeden for fem år siden, han hadde Parkinson. Nå er han på rehabilitering hos Unicare Fram for tredje gang, og med sykdommen går det mye bedre enn han fryktet.
– Jeg har alltid vært aktiv, så da jeg fikk beskjeden tok jeg det tungt. Det vanskelige med Parkinson er jo at kroppen ikke fungerer som den skal, og det var vanskelig å godta.
For fem år siden trodde jeg det skulle være mye verre i dag, som om jeg skulle dette utfor et stup, men slik har det heldigvis ikke vært. Det går bedre nå enn jeg fryktet, smiler Per Arild.
Parkinson er en nervesykdom som gjør at styringssignalene fra hjernen går langsommere og mer usynkronisert ut til resten av kroppen. Det er dermed vanskeligere å få kroppen til å gjøre som en vil. Musklene glemmer hvordan de skal oppføre seg, og det kreves mye trening for å holde kroppens hukommelse vedlike. Det å reise seg opp fra en stol og begynne å gå kan kreve dyp konsentrasjon, og oppgaven må planlegges. Kroppen gjør ikke lenger ting automatisk
Per Arild begynte å merke symptomene allerede for åtte år siden, det gikk tregere med fingrene hans når han skulle skrive på PCen sin. Det tok tre år før han fikk diagnosen, og i starten mente nevrologen hans at han klarte seg svært bra.
– Men så begynte jeg å få problemer med motorikken og taleevnen, da var det på tide med et rehabiliteringsopphold for å få veiledning og å lære øvelser for å takle dette, forteller Per Arild.
Han er nå hos Unicare Fram i tre uker, det samme var han sist, for to år siden. Å takle Parkinson må læres og trenes opp, derfor er gjentatte opphold til stor hjelp.
– Jeg hadde mye mer smerter da jeg kom hit enn det jeg har nå, to uker senere. Jeg har også blitt sterkere på bare 14 dager, og det kommer veldig godt med.
Per Arild takker de ansatte for at det går så bra med han i dag.
– Jeg gledet meg til å møte personalet igjen da jeg kom hit denne gangen. De gjorde inntrykk på meg sist, de viser tydelig at de vil ditt beste og de løfter deg opp. Denne sykdommen er tung psykisk, men her får de deg opp. Det handler ikke om hvordan du har det, men hvordan du tar det, og her inspirerer de meg til å stå på.
Det å møte andre med Parkinson har også vært til stor hjelp for Per Arild.
– Jeg har møtt mange med lengre fremskreden Parkinson enn det jeg har, og som derfor har det vanskeligere enn meg. Men de er jo i strålende humør, det er så godt å se. Alle har noe de kan høste glede av, og det er viktig å fokusere på dette, vi er altfor flinke til å se det negative i ting.
Men hva innebærer et opphold på rehabilitering?
– Det er variert. Vi har mye undervisning i grupper, om hvordan livet med Parkinson er og hvordan du kan gjøre det beste ut av det. Vi gjør mye øvelser som går på vektoverføring og balanse, samt rotasjon og eksplosivitet. Det er også individuell trening med fysioterapeut, samt kondisjon og andre fellestimer som for eksempel sykling. På morgenene har vi yoga eller morgenstrekk. Det er også veldig viktig med det sosiale her på senteret, felles gåturer og liknende. Jeg tror mange med Parkinson ofte blir isolert, vi blir så obs på sykdommen og blir veldig forsiktige. Det er viktig å glemme sykdommen i blant, late som ingenting og komme seg ut blant friske folk, smiler Per Arild.
Men hva så med livet hjemme? Uten tryggheten og det sosiale man får her hos Unicare Fram? Per Arild er bestemt på at en aktiv livsstil og en hobby som krever litt fysisk aktivitet er svært viktig.
– Jeg driver med mye rart, og har ikke mye tid foran fjernsynet, ler han.
– Men det er viktig. Jeg får mye aktivitet av å ha hus med stor hage, jeg driver med hobbyfotografering og trives ute i naturen. Hjemme lager jeg bonsaitrær av norsk furu, og jeg danser mye. Det er viktig å holde kroppen i gang når man har Parkinson, og hobbyer som krever både fin- og grovmotorikk hjelper meg.
Samtidig legger han ikke skjul på at det til tider er tungt.
– Jeg har jo mine stunder hvor jeg syns dette er tøft, og hvor jeg tenker mye på framtiden. Men jeg tror det er viktig å slippe dette fokuset, heller fokusere på å være i nuet og hva som gjør meg lykkelig. Og så pleier jeg å si til meg selv at siden jeg klarte det i går, så klarer jeg det i dag, og da skal jeg også klare det i morgen, avslutter Per Arild med et lurt smil.
Unicare tilbyr rehabilitering for nevrologisk- og nevromuskulær sykdom ved fire av våre enheter; Unicare Fram, Unicare Hokksund, Unicare Jeløy og Unicare Steffensrud. Ved å kartlegge hvilke deler av nervesystemet som har svakheter, skader eller utviklingsforstyrrelser, tilrettelegger vi rehabiliteringsprogram for deg slik at du kan styrke og balansere nervesystemet.
Du kan lese mer om tilbudet vårt her: Rehabilitering ved nevrologisk og nevromuskulær sykdom