Veien tilbake har vært tung og lang, men nå har hun nådd målet: å komme tilbake til arbeidslivet og hverdagen.

Maiken smiler. Forteller ivrig om historien sin, og deler opp og nedturer. Det er vanskelig å se hva hun har slitt med, for som hun selv sier: ME er vanskelig.

– Noe av det såreste har vært frykten for å ikke bli trodd. Det er jo vanskelig å se på meg at jeg har vært syk. Det er også lett å tenke at ME handler om det fysiske, det trodde jeg selv, men det er likeså mye psykisk. Disse tingene henger ubetinget sammen. Jeg var dårlig i nesten tre år før jeg kom til Unicare Friskvern på rehabilitering, og det har vært veldig tunge år, forteller Maiken.

– Det var en ensom diagnose å ha og vanskelig å finne god informasjon. Jeg har også vært redd for at arbeidsgivere ville være skeptiske til å ansette meg, men det har gått mye bedre enn forventet og jeg har i dag en meningsfull jobb som jeg trives veldig godt i. Det hadde jeg ikke trodd var mulig for et år siden.

Det hele startet med lungebetennelse og kyssesyken, og hun endte opp med å gå på en real smell.

– Jeg har i utgangspunktet vært heldig. Jeg er en ressurssterk person og har en utrolig fin familie rundt meg som har hjulpet meg. Og jeg er takknemlig for at jeg ga rehabiliteringen ved Unicare Friskvern en sjanse, og at jeg fant ut at det faktisk var et alternativ, sier Maiken.

For tilbudet fant hun selv. Hun fikk ingen informasjon om rehabilitering i helsevesenet, og begynte derfor å undersøke alternativer selv. Hun bodde like ved Asker, og fant dagtilbudet til Unicare Friskvern.

– Fastlegen var positiv da jeg kom med forslaget om rehabilitering, og etter å ha søkt fikk jeg plass. Jeg fikk tilbud om timer hos psykolog i ventetiden før rehabilitering, som jeg satte utrolig stor pris på. Jeg var langt nede, og bare det å skulle ta turen hit, som tok meg 10 minutter, var vanskelig. Det er rart å tenke på nå at jeg har vært så langt nede.

Rehabiliteringen varer i tre måneder, og gruppen som starter sammen består som regel av åtte personer som er hos Unicare Friskvern 2-3 ganger i uka. Oppholdet starter med en utredning hos lege og fysioterapeut, før man starter med to dager med undervisning om hva ME er og hvordan man kan takle det.

– Rehabiliteringen inneholder mye gruppeundervisning og også gruppetimer med psykolog. Det syntes jeg hørtes skummelt ut før jeg kom hit, men det er frivillig hvor mye man deler og om man i det hele tatt vil dele noe. Vi lærer mye om å sette grenser for oss selv, og hvor de grensene går hen. Det hele føles veldig trygt.

trening på matte

Mindfulness og medisinsk yoga er også en stor del av rehabiliteringen.

– Mindfulness/oppmerksomhetstrening har jeg hatt stor nytte av. Det gir rett og slett hjernen din en liten pause, og i en situasjon som er psykisk slitsom er det utrolig godt, forteller Maiken.

Og hun har et viktig råd til andre som skal i gang med eller vurderer den samme rehabiliteringen.

– Du må være åpen for å prøve noe nytt og du må tro på at dette kan funke. Man må være villig til å endre ting for at det skal bli bedre, det blir på en måte en livsstilsendring. For meg var det også en trygghet å høre at andre hadde hatt nytte av dette før meg.

Og hvordan har Maiken selv hatt det under rehabiliteringen?

– Jeg har kommet så langt og fått så god støtte her. Jeg opplevde helt fra starten av å bli sett og respektert, og det hadde mye å si for meg. Det er tydelig at de som jobber her kan mye om situasjonen jeg var i, og de møtte meg med åpenhet. Det er så god stemning her, jeg blir faktisk i godt humør når jeg går inn dørene og de ansatte er fantastiske støttespillere.

Etter tre måneder ved klinikken blir man fulgt opp i et år, både i gruppe og individuelt. Etter hvert som man blir bedre kan man legge til mer aktivitet, og Maiken definerer ikke seg selv som syk lenger. Hun sier at rehabiliteringen har vært en av flere viktige brikker for å finne veien tilbake til et vanlig liv. Hun er nå i jobb, bor i egen leilighet, har hund, trener og er sosial når hun vil.

– Men det har vært en lang vei hit. I starten var en liten rusletur i nabolaget mer enn nok. Jeg har også lært meg å være snillere mot meg selv, ta mer hensyn til meg selv rett og slett. Nå tåler jeg mer stress, og jeg sover mye bedre på nettene.

– Jeg elsker dette stedet, for det hjalp meg så mye. De ansatte her er både veldig varme og hyggelige personer. Jeg er også veldig opptatt av å spre håp og fortelle andre at man kan bli mye bedre. Det synet deler Unicare Friskvern med meg og det er noe av det viktigste jeg lærte her.

Unicare tilbyr rehabilitering for kronisk utmattelssyndrom (CFS/ME) ved Unicare Friskvern i Asker og Unicare Helsefort utenfor Trondheim. Gjennom rehabiliteringen får du de verktøyene som passer deg og ditt behov, slik at du kan fungere best mulig i din hverdag. Kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME) er en kompleks sykdomstilstand som kan medføre store utfordringer både for den med diagnosen, men også for pårørende. Vi i Unicare tilbyr et tverrfaglig og spesialisert rehabiliteringsprogram for deg med CFS/ME-diagnosen.

Du kan lese mer om tilbudet her.