Spennende resultater i ny studie

Forskere ved Unicare FoU publiserte nylig en studie om bruk av det digitale arbeidsminneprogrammet Cogmed QM for kreftpasienter med kognitive utfordringer.
Overlege Frode Skanke ved Unicare Røros tok initiativ til studien med ønske om å evaluere om pasienter kan gjennomføre digitale trening av arbeidsminnefunksjonen under og etter et rehabiliteringsopphold.

Nøkkelfunn fra studien:

Majoriteten (90 %) av pasientene gjennomførte det digitale treningsprogrammet under rehabilitering.
En mindre andel (66 %) gjennomførte trening på egenhånd etter rehabilitering.
Studien identifiserte barrierer til hjemmebasert trening, slik som motivasjon og forstyrrende hjemmemiljø for konsentrert trening.
Resultatene er interessante og potensielt av stor betydning for kreftpasienter. Vi er allerede i dialog med eksterne fagmiljøer om en oppfølgingsstudie.

Metaperspektivet?

«Vi må automatisere alt vi kan der menneskelig kontakt ikke gir tilleggsverdi», uttalte leder av Helsepersonellkomiteen Gunnar Bovim i forbindelse med en rapport til Helse- og omsorgsdepartementet. Bruk av digitale verktøy som i denne studien krever menneskelig kontakt, men synergieffektene mellom bruk av digitale verktøy og menneskelig assistanse kan gi et potensiale for kreftpasienter som må utforskes.

Publikasjoner:

Studien ble publisert i Integrative Cancer Therapies