En nedadgående spiral

Det er lite som vitner om at den blide og vitale 61 åringen, som trener på Unicare Friskvern i Asker, har en forhistorie som sengeliggende pasient over flere år. Bruheim tar oss tilbake til 2012, da det sa stopp etter mange år med diffuse symptomer. "Jeg fikk først beskjed om at jeg var utbrent. Jeg hadde dårlig pust, var utmattet og hverdagen var slitsom. Jeg gikk opp i vekt, ble avhengig av oksygentilførsel døgnet rundt og hjemmesykepleie til selv de minste gjøremål. Det ble en nedadgående spiral", forteller hun. I de kommende årene søkte hun hjelp hos forskjellige leger, og fikk beskjed om ulike diagnoser, bl. annet astma og kols. Først etter mange år med utredning fikk hun diagnosen PAH, Pulmonal arteriell hypertensjon, en sjelden og alvorlig lungesykdom. Med riktige medisiner og iherdig egeninnsats begynte veien tilbake til et selvstendig liv.

Viktigheten av rehabilitering som en del av hverdagen

Bruheim fikk god hjelp ved å dra på årlige rehabiliteringsopphold og kom seg gradvis på bena igjen, men kjente på et behov for rehabilitering som kunne kombineres med å bo hjemme. Via fastlegen ble hun henvist til Livstilsrehabilitering ved Unicare Friskvern, hvor hun startet i et gruppeforløp med oppfølging fra et tverrfaglig helseteam. "Det var veldig inspirerende å komme hit. Jeg kunne alt om kosthold, men trengte verktøy for hvordan jeg kunne praktisere det. Jeg fikk et annet forhold til livsstilsforandring og ble mer bevisst sammenhengen mellom mat og følelser. Det helhetlige fokuset og at det var en psykolog involvert var spesielt nyttig for meg. Det var også fint å kunne utveksle erfaringer med andre", sier Bruheim, som nylig avsluttet sitt rehabiliteringsforløp over 5 år, men har valgt å fortsette på Friskvern som treningssenterkunde. I tillegg til trening i studio er hun fast bruker av det digitale tilbudet "Aktiv Online", som gjør at hun også kan trene hjemme. Ukentlig følger hun gruppetimer i mediyoga digitalt, som har gitt henne verdifulle verktøy hun bruker i hverdagen; "Jeg har lært meg å puste ordentlig, og kan bruke teknikkene for å roe meg når jeg er sliten, opplever stress eller for å sove bedre".

Livsstilsendring er ingen quick fix

Bruheim har med målrettet egeninnsats motbevist prognosene, og mye av dagen er hun fri fra oksygentanken som i mange år var hennes følgesvenn hvor enn hun gikk. Hun er tilbake på sjøen i seilbåten, hennes lidenskap gjennom livet og drivkraft i tunge perioder hvor hun måtte nøye seg med så vidt å komme om bord. Hun klarer seg selv i et stort hus, og det har hun en klar plan om å fortsette med. " Til jeg blir båret ut", ler hun. Bruheim er tydelig på at veien hit ikke har vært en "quick fix". Det er viktig å forplikte seg tenke livslangt, livsstilsendring er ikke noe man blir ferdig med!" Hun forteller hvordan hun kontinuerlig jobber med å ha et balansert kosthold og har økt aktivitetsnivået sitt gradvis i løpet av mange år. "Det er viktig at man ikke gir opp hvis man får tilbakesteg og legger fra seg "alt eller ingenting" tankegangen. Klapp deg selv på skulderen og vær fornøyd med det du får gjort ", sier Bruheim. Andre ting hun trekker frem er viktigheten av regelmessig oppfølging fra helsepersonell eller fagpersoner, kontakt med andre i samme situasjon, en plan med faste avtaler og et motiverende mål.

Mål for framtida

Bruheim har tatt tilbake sitt aktive liv. I tillegg har hun engasjert seg i styret i en av LHL`s undergrupper, og brenner for at andre i samme situasjon og deres pårørende skal få den støtten hun selv har opplevd som så viktig for sin progresjon. Hun har ingen planer om å stagnere, tvert imot. Målene har hun klart for seg; "Jeg vil seile mer og klare meg selv hjemme i huset", sier Bruheim og legger til; " livet ut!".

Tekst og foto: Hanne Ringdal