Forskning viser at bevegelse og fysisk aktivitet motvirker stress
De som er regelmessig i bevegelse og trening tåler bedre å bli utsatt for stress og har bedre mental helse.
Forsker ved Unicare Helsefort og NTNU-professor Marius Steiro Fimland bidro nylig til en sak i Nettavisen om hvordan bevegelse og fysisk aktivitet kan gjøre deg mentalt sterkere og redusere langvarig stress.
Saken er bak betalingsmur, men her følger hovedpoengene til Fimland.
All bevegelse og trening kan hjelpe mot stress
Fimland poengterer at all bevegelse og trening kan hjelpe mot stress. Det er gjort mest forskning på utholdenhet og styrketrening, men det viktigste er ikke hvilken type aktivitet som gjøres, men at man gjør noe. Så finn noe du liker, og det er også fint å variere.
Få likevel opp pulsen innimellom og anstreng musklene. Da får du sterkere signaler til hjernen som kan gi bedre hormonresponser og signalstoffer.
Synes du det er vanskelig å komme i gang?
I Unicare har vi treningstilbud som passer alle uavhengig av ditt utgangspunkt eller hvor du bor.
Det er flere hypoteser for hvorfor trening hjelper mot stress
- Nevrobiologiske endringer i hjernen. Langvarig stress kan redusere størrelsen på hippocampus, mens fysisk trening gjør at den vokser.
- Det skjer en normalisering av signalstoffer i hjernen under aktivitet. For eksempel serotonin, noradrenalin og dopamin. Utskilling av endorfiner – kroppens naturlige smertestillende – bedrer sinnsstemningen.
- Mestringskomponenten mener han er svært viktig da fysisk aktivitet er mest nyttig psykologisk når man opplever mestring. I tillegg fungerer fysisk aktivitet som en distraksjon ved å få tankene vekk fra grubling.Han avslutter intervjuet med å understreke at dersom det er snakk om langvarig stress som går utover livskvaliteten vesentlig, bør man oppsøke hjelp.