I behandling av barn og unge med fedme er det nødvendig å engasjere familien og omgivelsene som barnet lever i. Vi hjelper dere som en familie å gjennomføre endringene som trengs for å gå ned i vekt og stabilisere vekten.
I behandling av barn og unge med fedme er det nødvendig å engasjere familien og omgivelsene som barnet lever i. Vi hjelper dere som en familie å gjennomføre endringene som trengs for å gå ned i vekt og stabilisere vekten.
Slik jobber vi med varig livsstilsendring for barn og unge
Når barnet kommer til oss i Unicare blir deltakeren og foreldre/pårørende, møtt av et tverrfaglig team bestående av blant annet legespesialister, ernæringsfysiolog, psykolog og fysioterapeuter/treningspedagoger. Ved første møte kartlegger vi behov, utfordringer, interesser og totalsituasjon. Basert på dette lager vi en plan for hvordan vi skal lage en varig livsstilsendring for barnet. Dere får en primærkontakt som følger dere gjennom hele rehabiliteringsforløpet. På den måten skaper vi en god og trygg ramme for barnet og dere som pårørende.
Gruppebehandlingen foregår som regel utenfor skoletid og ferier. Gruppeaktiviteter og gruppesamtaler, hvor hele eller deler av familien deltar, er en viktig del av behandlingen og for å lykkes. Vi ønsker gjennom denne behandlingen å stimulere til mestringsopplevelser som deltakeren og familien kan bygge videre på sammen.
Barnet og dere som pårørende skal få kunnskap og praktisk erfaring slik at man forstår betydningen av et hensiktsmessig kosthold og regelmessig fysisk aktivitet. Det legges vekt på tiltak som kan settes inn i familiens hverdag.
Innvolvering av familien
Vi mener at tett kommunikasjon er viktig for å lykkes før, under og etter behandling. Derfor mener vi at det er viktig å involvere og motivere deltakerens familie i rehabiliteringsprogrammet. Sammen med deltakeren setter vi også mål sammen med familien. Familiemedlemmer vil bli fulgt opp med kartleggings- og utviklingssamtaler sammen med fagpersoner fra teamet. I disse samtalene vil vi ta opp temaer som fysisk aktivitet og helse, kosthold, rollemodell og kommunikasjon.
Når man har gjennomført livsstilsendring for barn og unge ønsker vi at man skal sitte igjen med:
Hensiktsmessig kostholdsendring for hele familien
Positive opplevelser med fysisk aktivitet inne og ute for både deltakeren og familien
Økt mestringsfølelse og selvfølelse
Helsefremmende vektutvikling
Oppfølging etter oppholdet
Uavhengig om du benytter deg av dagopphold eller døgnopphold utarbeider vi en oppfølgingsplan i samarbeid med kommunen din. Vi mener at tett kommunikasjon mellom Unicare og primærhelsetjenesten før, under og etter behandling er avgjørende for å oppnå varige livsstilsendringer.
Hvordan få henvisning og inntak til rehabiliteringsprogrammet livsstilsendringer for barn og unge?
Livsstilsendring for barn og unge tilbys på våre rehabiliteringssentre Unicare Friskvern og Unicare Helsefort. De to sentrene har litt forskjellige inntakskriterier.
Unicare Friskvern: Fastlege, helsesykepleier eller legespesialist sender henvisning (elektronisk) til Helse Sør-Øst, Regional koordinerende enhet (RKE) ved Sunnaas sykehus HF for vurdering. Ta kontakt med oss for mer informasjon om henvisning eller for å få tilsendt henvisningsskjema.
Unicare Helsefort: Fastlege henviser til fedmepoliklinikk ved aktuelle sykehus. Etter denne utredningen henvises barnet med familie til rehabilitering hos oss.
For å få rehabiliteringsplass for livsstilsendring er kriteriene at barnet/ungdommen er under 18 år, og har en ISO KMI på 35 eller mer. Dersom man har god argumentasjon for at barnet/ungdommen bør få hjelp, kan det også henvises med en ISO KMI på 30 eller mer.
Kroppsmasseindeks (KMI) beregnes ut fra en persons vekt og høyde. Barn har redusert skjelett- og muskelmasse før puberteten, og jenter utvikles ofte tidligere enn gutter. Det anbefales derfor internasjonalt å bruke ISO KMI for barn og unge fra 2-18 år. ISO KMI leses ut fra kurver eller en tabell, hvor barnets KMI plottes mot kjønn og alder. Se vedlegg 1 i Nasjonale faglige retningslinjer: Forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos barn og unge, Helsedirektoratet, 2010.
Her kan du lese mer om tilbudene ved den enkelte enheten:
Dette tilbudet passer for overvektige barn og unge opp til fylte 18 år, som sammen med familien ønsker et tverrfaglig, spesialisert behandlingstilbud for hjelp til varig livsstilsendring.
Egenandel
Dette rehabiliteringstilbudet er gratis for dere med barn under 16 år. Dere som har ungdom over 16 år betaler en egenandel etter gjeldende takster.