Søk

Et aktivt og rikere liv – i tråd med mine verdier!

Marianne har vært på livsstilsendring ved Unicare Helsefort og deler her sin historie.  

Marianne er bosatt i Åfjord kommune i Trøndelag sammen med sine 3 barn og samboeren.

I en periode har hun hatt betydelige leddsmerter og søkte derfor hjelp til sin fastlege. Fastlegen mente at vektnedgang kunne hjelpe på smertene og kom i samråd med fedmepoliklinikken ved St. Olavs Hospital at et opphold ved Unicare Helsefort kunne være hensiktsmessig.

Marianne var i utgangspunktet skeptisk til å begynne med. Det å skulle reise bort fra familien og kun ha fokus på seg selv, var vanskelig.

– Dessuten, – skulle jeg trene? Jeg?!? Det var skummelt det!

Først kom Marianne til et kartleggings- og vurderingsopphold ved Unicare Helsefort.  Der ble hun møtt av et tverrfaglig team bestående av blant annet lege, fysioterapeut, psykolog og sosionom. Sammen fant de ut at et opphold på rehabiliteringstilbudet for overvekt kunne være nyttig for veien videre.

Jeg følte meg godt ivaretatt fra første stund. På Unicare Helsefort blir du sett. Det finnes alltid noen der. Også om kvelden/natta, hvis du føler deg utrygg, eller dårlig. Da kommer det en sykepleier til rommet ditt hvis du trenger det. Det kjennes veldig trygt! Det virker som de ansatte liker jobben sin. De er alltid smilende, sier hei når du møter dem, og de står på for at du skal ha det best mulig!

Marianne har gjennomført et rehabiliteringsopphold bestående av 6 uker ved Unicare Helsefort over et år. Gjennom denne tiden har hun lært mye om mat og ernæring og fått et skreddersydd treningsopplegg. Hun har også jobbet med mentale prosesser og lært mye om seg selv.

De gav meg troa tilbake på meg selv, helt enkelt. Og de viste meg at jeg kunne trene, kunne gå på tur, til og med i oppoverbakker! Og de har løfta meg opp når jeg har snubla, gitt meg omsorg når jeg har trengt det, og utfordra meg.

Marianne sitter igjen med mange flotte erfaringer fra rehabiliteringsprosessen. Det å komme sammen med en gruppe hvor det er andre mennesker med lignende utfordringer beskriver hun som fint. Det ble en trygghet i gruppen som gjorde at hun følte at hun kunne dele erfaringer, la seg inspirere og bygge nye vennskap. Grupperelasjonen gjorde også at de sammen oppmuntret, støttet og pushet hverandre i livsstilsendringene.

Gjennom oppholdet arbeidet hun i gruppen og individuelt med å identifisere hva som var viktig for henne, sine verdier og hvordan hun kunne sette mål i tråd med dette. Hun har også fått med seg mange nyttige verktøy for veien videre. Marianne forteller at hun opplevde det å få tildelt kontaktpersoner som har fulgt henne gjennom prosessen som svært verdifullt. De har betydd mye for henne i forløpet. De ga henne troen på seg selv tilbake, og å finne treningsglede.

Mine primærkontakter har løftet meg opp når jeg har snubla, gitt meg omsorg når jeg har trengt det. De har gitt meg utfordringer og ikke minst hjulpet meg med å sette ord på det som er vanskelig. Det med vekt, kropp og selvbilde. Det kan være tøft, men det er så viktig! Så det er jeg utrolig takknemlig for.

Et av de beste minnene som Marianne trekker frem var den aller siste dagen med uterehabilitering. Det å bare sitte i strålende høstsol, rundt bålet og ha oppmerksomhetstrening. Det å kunne kjenne bållukta, kjenne solen i ansiktet og bare lytte til vinden og knitringen av bålet, det husker hun som veldig fint. Det å bare være helt og fullt til stede i øyeblikket.

Marianne følte eierskap i egen prosess gjennom hele sitt opphold. Hun følte seg sett og hørt. Hun la selv planer for hjemmeoppholdene i samarbeid med primær – og treningskontakt. Hun opplevde å selv kunne bestemme hva som var viktigst for henne å ta tak i og styre sin prosess – med veldig god hjelp.

Marianne vil avslutte med å anbefale Unicare Helsefort til alle som har behov og ønske om bistand i sin livsstilsprosess. Hun sier det er fantastisk at et slikt sted finnes.

Jeg er ikke ferdig med livsstilsendringen selv om jeg er ferdig på Unicare Helsefort. Det er en pågående prosess. Jeg har fremdeles smerter på grunn av slitasjen min, men oppholdet, og det jeg har lært har gitt meg økt livskvalitet, ja rett og rett et nytt liv!

Så, hvordan gikk det med Marianne og treningen? Hun hadde aldri trodd det selv, men i dag snakker hun om ekte treningsglede, og kjenner på lysten til å være aktiv flere ganger i uka.

Jeg har fått et aktivt og rikere liv – i tråd med mine mål og verdier!

Publisert:
02. november, 2022