Søk

For første gang har jeg et håp!

Ada er i behandling ved Unicare 12Trinn på Fanafjellet. For første gang har hun et ordentlig håp og trua på at hun skal komme seg ut av rus og avhengighet for godt. Alt ligger til rette og hun har den største motivasjonen for å skulle klare det denne gangen; nemlig barna hennes som ser frem til et liv med en rusfri og tilstedeværende mamma.

Vi møter Ada (37) på Unicare 12Trinn på Fana, utenfor Bergen. Hun er fortsatt i behandling og ønsker nå å dele sin historie – slik at andre kan se at det er håp, selv når det føles som mørkest.

Ada har ruset seg i 22 år, men klarte å skjule misbruket sitt over en lengre periode. Etter hvert ble misbruket både hyppigere og tyngre. Hun bodde alene med to barn og hun overbeviste seg selv om at verken de eller omverden la merke til at hun ruste seg. Under behandlingsoppholdet ved Unicare 12Trinn har hun innsett at dette var feil. Det endte med at hun måtte gi fra seg omsorgen av barna. Først da forstod Ada at hun trengte hjelp til å få livet sitt tilbake.

Valget ble Unicare 12Trinn etter at en kamerat av Ada, som hun aldri hadde trudd skulle bli rusfri, hadde klart det gjennom behandling her. Ada har tidligere vært innom flere andre klinikker, men hun har alltid ramlet tilbake til rusen. Hun har aldri fått jobbet med det som egentlig har vært hennes utfordringer og problemer. Før nå. Ada har vært nødt til å forstå hvorfor hun stadig har tatt dårlige valg. Hva hun har flyktet fra.

Hele 12Trinnsprogrammet handler om å bli kjent med seg selv. Ved å gå gjennom trinn for trinn i behandlingen, så skjer ofte det som tidligere avhengige kaller en åpenbaring. Man innser at man har gjort flere feil og kanskje såret sine nærmeste med sin avhengighet. Dette er ofte vondt å ta tak i, men viktig at hver enkelt jobber med. Det er slik man kommer seg ut av avhengigheten. Man må jobbe med seg selv, kontinuerlig – samtidig som man har et godt støtteapparat rundt seg.

«For første gang sitter jeg med et håp» sier Ada med tårer i øynene. Hun tenker på barna sine. At hun ikke har vært tilstede for de slik en mor skal. Alt hun har gått glipp av. Men, nå skal dette bli annerledes. Hun er motivert og barna er hennes største motivasjon. Hun ønsker å hjelpe andre i lignende situasjoner og hun har både mål og plan klar for den dagen behandlingen er ferdig.

Hun vet at struktur og gode rammer rundt seg er viktig. Hun må fylle dagene sine når hun kommer hjem og skal starte sitt nye liv. «Vi rusmisbrukere er gode på å flykte og fornekte. Vi utnytter hvert eneste smutthull og rus er fort svaret på det meste.» forteller Ada.

Det at Unicare 12Trinn arrangerer pårørendehelg gjennom behandlingstiden har betydd mye for Ada og hennes nærmeste. Det har vært viktig at hennes pårørende har fått møte andre pårørende, og det har vært viktig at de har fått fortalt hvordan de har opplevd misbruket. Pårørende til en som er rusavhengig blir medavhengig. Det betyr at pårørende ofte strekker seg langt – og ofte utover det som kan forventes for å hjelpe sine. Det kan for eksempel være at man føler seg forpliktet å hjelpe til økonomisk eller at man er ute om natten og leter etter den avhengige grunnet bekymringer.

For Ada var det viktig at hun fikk 12Trinnsbehandling. «Hadde det ikke vært for Fritt Brukervalg hadde jeg ikke vært rusfri i dag» Det er hun sikker på. Men hun savner mer informasjon fra Helseforetakene om de ulike tilbudene som finnes. Og hun savner et bedre ettervern. Derfor er hun glad for at Unicare 12Trinn stiller med 2 års ettervern og setter pasientene i kontakt med NA (Anonyme Narkomane) eller AA(Anonyme Alkoholikere). Ved 12Trinnsbehandling er det vanlig at en som nettopp er ferdig i behandling spør en tidligere avhengig som har lykkes tilbake i en rusfri hverdag, om han/hun kan være sponsor. Dette skal fungere som en slags mentor, som man kan ta kontakt med ved behov. For Ada vet at det kan bli tøffe dager. Men, hun er forberedt. Hun vet at det å bli kvitt en avhengighet fort kan føre til en ny. Det er lett å skape en ny avhengighet, for å slippe å forholde seg til egne følelser. Og det er nettopp dette mye av behandlingen handler om; få hjelp til å ta tak i egne problemer og følelser, være ærlig mot seg selv og dele det som er vanskelig. «Det handler om å finne den riktige balansen, det føler jeg at jeg er på god vei til nå» sier Ada – før hun avslutter med. «Jeg skulle bare ønske at jeg hadde funnet dette tilbudet før.»

 

Publisert:
26. september, 2019