Søk

Fikk livet tilbake med trening

Karen Christensen (79) hadde tiltagende, sterke ryggsmerter og så for seg at hun ville ende opp i rullestol. For fem måneder siden begynte hun med oppfølging hos fysioterapeut ved Unicare Friskvern og med iherdig egeninnsats har smertene gradvis blitt bedre. «Jeg føler jeg har fått livet tilbake», sier Karen.

Fra aktiv til isolert

Christensen forteller om kontrastene fra det å være engasjert og driftig til å bli sittende hjemme. Hun har en aktiv yrkeskarriere bak seg i hjemmesykepleien og mange års arbeid inn i pensjonisttilværelsen. Tolv år som styreleder i sameiet. Hun er glad i å bake, lage mat og invitere gjester. Være sammen med venner og familie. Hun liker å gå til butikken i nærområdet og på kjøpesenteret. Da ryggsmertene tiltok for noen år siden ble hun stadig mer inaktiv og holdt seg stort sett innendørs. Til slutt ble hun ryggoperert, men dette ga kun ga kortvarig smertelette. Smertestillende medisiner gjorde henne svimmel og trøtt, og tiltagende inaktivitet førte til vektoppgang og forverring av tung pust. «Til slutt var alt vanskelig. Bare det å komme seg ut av senga», sier Christensen. Via fastlegen fikk hun vite om individuell rehabilitering ved Unicare Friskvern i Asker, ble henvist og fikk plass. Med daglig bevegelse og øvelser fra fysioterapeuten ble smertene gradvis bedre. «Jeg er i et helt annet humør og kan være med på ting igjen. Jeg kan stå ved kjøkkenbenken og lage mat. Jeg kan gjøre det jeg har lyst til», sier Christensen.

Individuell tilpasset oppfølging

«Du er veldig motivert og har prioritert trening høyt», roser fysioterapeut Elise Reiten. Hun forteller om hvordan et individuelt rehabiliteringsforløp kan være; «Vi starter med kartlegging og fysiske tester for å se hva pasienten mestrer. På bakgrunn av kartlagt fysisk funksjon, pasientens livssituasjon og mål bli vi enige om tiltak for å fremme bedre funksjon. Christensen fikk tilpassede øvelser for balanse, styrke og kondisjon som hun skulle følge opp ved senteret og hjemme. Rehabiliteringsforløpet vi så for oss i dette tilfellet var ca. 3-4 måneder med ukentlige oppfølginger i starten, før vi gradvis har hatt lenger intervaller mellom møtene.

 

Unicare Friskvern pashistorie

Egeninnsats gir resultater

Christensen er ærlig på at resultatene ikke har kommet av seg selv; «Suksessoppskriften er å gå på trening og følge opp øvelsene man får». Som følge av mindre smerter har hun også kunnet trappe ned på medisiner og er kvitt plagsomme bivirkninger av disse. «Jeg vil være klar i hodet. Nå har jeg funnet ut hva som virker for meg. Det er regelmessig trening og bevegelse», sier Christensen.

Selv om hun snart er ferdig med sitt planlagte rehabiliteringsforløp vil hun fortsette som privat kunde med månedlig oppfølging; «Det er viktig for meg med oppfølging for å holde på de gode rutinene». Til andre i samme situasjon har hun en klar oppfordring; «Jeg trodde aldri jeg skulle klare det jeg har gjort, men det hjelper ikke å sitte stille. Det er hjelp å få, og det er aldri for sent».

Tekst og foto: Hanne Ringdal

 

Publisert:
09. desember, 2021