Søk

Fikk et bedre liv med Unicare Friskvern

Oddbjørn Holm (60) smiler fra øre til øre gjennom treningsøkta på Unicare Friskvern. Med sine 89 kilo går alt så mye lettere enn det gjorde for 2 år siden. Da veide han 147 kilo og vurderte en slankeoperasjon.

– Jeg er så glad for at jeg ombestemte meg, forteller Oddbjørn.

Han ble med i Unicare Friskverns livsstilsgruppe vinteren 2014, etter henvisning fra fastlegen.

– Da jeg nådde 147 kilo dro jeg til fastlegen min, egentlig med mål om en slankeoperasjon. Jeg ble sendt til Bærum sykehus for startkurs før operasjonen, og der møtte jeg Grete. Hun fikk meg til å ombestemme meg, smiler Oddbjørn.

Grete Steene-Johannessen er treningspedagog og koordinator for Friskverns livsstilsgruppe. Flere ganger i året drar hun til Bærum sykehus for å informere deltakere på startkurs om alternativet til fedmeoperasjon.

– De fleste har allerede bestemt seg når de er på startkurset. Det er likevel viktig at man får presentert alternativet, altså den konservative behandlingen, og det er alltid noen som er usikre. Oddbjørn var en av dem, og dette har jo blitt en suksesshistorie, smiler hun.

Livsstilsendring og ikke slanking

Veien har vært lang. Pizza og øl hjemme i sofaen ble byttet ut med tre treningsøkter i uka og to timers gåtur hver dag, og Oddbjørn fikk fast oppfølging av treningspedagog, ernæringsfysiolog og psykolog. Det første året raste 40 kilo av. Etter året i livsstilsgruppa ville han ikke gi seg, og fortsatte med Grete som personlig trener. Det neste året forsvant «kun» 18 kilo.

– Det var jeg heldigvis godt forberedt på. Jeg har fått så god oppfølging hele veien, og var veldig klar over at de første kiloene ville være de enkleste, forklarer Oddbjørn.

Friskvernklinikken er opptatt av at vektreduksjon handler om livsstilsendring og ikke slanking.

– Målet er en varig endring og en bedre livskvalitet. Det handler om rutiner, god oppfølging og å ikke ha hastverk. At det «bare» forsvant 18 kilo det andre året var helt etter planen, forteller Grete.

Oddbjørn har strenge kostholdsplaner og trenings/aktivitetsplaner å følge. Utskeielser blir det lite av, og pizza har han ikke spist på lenge.

– De kiloene som har forsvunnet legger jeg lett på meg igjen. Det ligger til familien, forteller Oddbjørn.
– Men det gjelder å finne en balansegang. Jeg går på fotballkamp og tar en øl, og jeg tar et kakestykke når det er bursdagsfeiringer. Men da vet jeg at det vil gi utslag, og er forberedt på det.

Fornebuløpet på 30 minutter

De to siste årene har Oddbjørn deltatt på Fornebuløpet (5 km), og progresjonen er stor.

– Det første året gikk jeg, men i fjor løp jeg hele veien. I år er målet mitt å klare det på 30 min, og det har jeg i bakhodet hver gang jeg løper på mølla. Det er en stor motivasjon. Da jeg startet å trene her klarte jeg så vidt å gå på mølla i 4 km/t, nå har jeg vært oppe i 12 km/t, forteller han.

Målet er 85 kilo, men de siste kiloene er tøffe.

– Men jeg skal klare det, sier Oddbjørn med et lurt smil.

Et bedre liv

Hva har så vektnedgangen betydd?

– Jeg har fått et bedre liv, rett og slett. Jeg har en mye større livsglede, og alt er mye lettere. I dag lever jeg et veldig godt liv, forteller Oddbjørn.

Han forteller om livsstilsgruppa som han fortsatt har kontakt med og som han møter over en bedre middag tre ganger i året. Hvor viktig det er å ha noen å gjøre det sammen med, og hvor viktig Grete har vært og er på veien mot de 85 kiloene.

Oddbjørn trener på Unicare Friskvern

– Jeg har fått så god oppfølging, og det har vært utrolig viktig. Her har jeg fått «hele pakka», en kombinasjon av trening, både fysisk og psykisk, og kosthold. Det er også et veldig godt miljø her på Unicare Friskvern, og det smitter over på oss pasientene. Det er alltid hyggelig å komme hit og det gjør at treningen ikke blir så tung. Jeg er så glad for at jeg ikke tok den slankeoperasjonen for to år siden, avslutter Oddbjørn med et stort smil.

Publisert:
10. februar, 2017