Brukerstyrt personlig assistanse (BPA)
Hva er BPA? Og hvordan fungerer det?
BPA står for brukerstyrt personlig assistanse. Dette er en ordning for personer med ulike former for funksjonsnedsettelser som har behov for praktisk hjelp i hverdagen. Hovedmålet med BPA er at personer med funksjonsnedsettelser kan leve et så aktivt og uavhengig liv som mulig.
I BPA er bruker det vi kaller en arbeidsleder. Det vil si at brukeren har ansvar for å organisere og drifte tjenesten selv. Man må søke kommunen om å få et vedtak om BPA, og dette vedtaket definerer hvor mange timer assistanse man kan få.
Hvem har krav på brukerstyrt personlig assistanse?
Har du en fysisk eller psykisk funksjonsnedsettelse som gjør at du har behov for hjelp til å mestre hverdagen? Da kan du ha krav på BPA.
Du har krav på BPA dersom du har:
- En omfattende funksjonsnedsettelse
- Behov for assistanse for å mestre hverdagen
- Er i stand til å være arbeidsleder for dine assistenter, eller ha en nærstående som kan fungere som arbeidsleder for assistentene
Retten til nødvendige helse- og omsorgstjenester fra kommunen er regulert i Pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1 a.
I Pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1 d står retten til BPA beskrevet: «Personer under 67 år med langvarig og stort behov for personlig assistanse etter helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 første ledd nr. 6 bokstav b har rett til å få slike tjenester organisert som brukerstyrt personlig assistanse. Retten omfatter avlastningstiltak etter helse- og omsorgstjenesteloven § 3-6 første ledd nr. 2 for personer med foreldreansvar for hjemmeboende barn under 18 år med nedsatt funksjonsevne. Helsetjenester i avlastningstiltak omfattes ikke.»
Du kan også lese mer i disse tre rundskrivene som omhandler ordningen:
- Regjeringen – Brukerstyrt personlig assistanse (2000)
- Regjeringen – Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) – utvidelse av målgruppen (2005)
- Regjeringen – Rettighetsfesting av brukerstyrt personlig assistanse (BPA) (2015)
Er du fortsatt usikker på hva du skal gjøre? Ta kontakt med oss på telefon 45863329– så finner vi ut av det sammen.
Jeg har fått vedtak om BPA. Hva gjør jeg nå?
Når du har fått et vedtak om BPA må du velge hvilken leverandør du ønsker at skal bistå deg. Kommunen du bor i vil informere deg om hvilke leverandører som er godkjent der, og eventuelt sende deg informasjon fra de ulike aktørene. Det kan være lurt å kontakte de leverandørene du tenker at kan være aktuelle for deg. Dette er den beste måten å finne ut hvem som kan passe best til å hjelpe akkurat deg og møte dine behov.
Så fort du har valgt leverandør informerer du din kontaktperson i kommunen om hvem du har valgt. Da er alt klart for oppstart. Velger du BPA-tjenester hos oss i Unicare avtaler vi et oppstartsmøte og starter rekrutteringsprosessen av assistenter så raskt vi kan.
Hvordan søker jeg vedtak om BPA-tjenester?
For å få vedtak om brukerstyrt personlig assistanse må du sende inn en søknad til din kommune eller bydel. Søknaden din må inneholde en legeerklæring og en redegjørelse av ditt behov for assistanse.
I søknaden er det viktig å få fram nøkkelinformasjon om deg selv, din hverdag og konkret informasjon om ditt behov for assistanse. Her må du også spesifisere hvor mange timer i uken du ønsker personlig assistanse.
Skriv gjerne noe om hvorfor du mener BPA-tjenesten er den riktige ordningen for deg. Si også noe om du eventuelt mottar andre tjenester i hjemmet.
Ønsker du hjelp til søknaden, ta kontakt med oss så kan vi hjelpe deg.
Jeg ønsker å bytte leverandør til Unicare. Hvoran går jeg frem?
Har du en BPA-ordning men ønsker å bytte? Hvis du ønsker å bytte leverandør av BPA-ordning må du først gi melde fra til din kommune eller bydel. Når vi har fått bekreftet at du blir bruker hos oss avtaler et møte. På dette møtet avtaler vi hvordan vi kan sørge for at du får en best mulig overgang fra tidligere BPA-leverandør og over til oss i Unicare.
Ta gjerne kontakt med oss – så hjelper vi deg.
Jeg kan ikke være arbeidsleder selv. Hva gjør jeg?
Hvis du ikke kan være arbeidsleder selv og ikke har noen pårørende som kan være arbeidsleder for deg kan vi, etter avtale med kommunen, påta oss rollen som din arbeidsleder.
Vi jobber selvsagt for at du fortsatt skal få dekket alle dine behov og ønsker på best mulig måte.
Har dere erfaring med døgnkontinuerlige tiltak?
Vi i Unicare BPA har mange oppdrag med døgnkontinuerlige tiltak, både med våken og hvilende nattevakter.
Ved store vedtak samarbeider vi tett med deg som arbeidsleder for å utarbeide gode turnuser og oppfølging av selve driften. På den måten får du som mottaker av BPA-tjenester dekket dine behov til alle tider av døgnet.
Har dere erfaring med Amyotrofisk lateralsklerose (ALS)?
Vi har bred erfaring med Amyotrofisk Lateralsklerose (ALS). Mange av våre assistenter har god erfaring med å tilrettelegge tjenester for brukere med denne diagnosen. Flere har gått på kurs som omhandler sykdommen, og disse kan bistå med opplæring av nye assistenter ved behov. Vi tilrettelegger også for ytterligere opplæring/kursing når det er nødvendig. Det kan også være mulig å få opplæring på sykehus der dette er aktuelt.
Flere av de som jobber i administrasjonen hos oss i Unicare har også erfaring med diagnosen, både praktisk fra tidligere arbeid i helsevesenet og administrativt med organisering av BPA-ordninger. Vi kan derfor være behjelpelige med tiltak og svare på spørsmål rundt BPA-tjenester i forbindelse med ALS.
Er det dyrere å velge en privat leverandør av BPA-tjenester?
Mange tror at det er dyrere å velge en privat leverandør, som f.eks. Unicare, for brukerstyrt personlig assistanse, men slik er det ikke. BPA-ordningen er i utgangspunktet gratis, men kommunen kan kreve en egenandel for enkelte tjenester.
Prisen er altså den samme uavhengig av om du velger en offentlig- eller privat aktør som leverandør av din BPA-tjeneste.
Hvordan finner dere en passende assistent til meg og mine behov?
Vi utarbeider stillingsannonser i samarbeid med deg. Denne stillingsanonsen tar utgangspunkt i deg og dine behov og ønsker for en personlig assistent.
Det er du som bestemmer hvem som skal jobbe hos deg, men vi tar gjerne førstegangsintervju hos oss. På den måten kan vi kvalitetssikre at de som kommer videre til en samtale med deg er godt egnede kandidater.
Dekker dere reiseutgifter for assistentene?
Vi har ikke assistentkasse som dekker reise eller aktiviteter for personlige assistenter. Ved reiser dekker vi matutgifter innenfor en gitt ramme.
Har dere et elektronisk vaktsystem?
Vi benytter oss av et elektronisk vaktsystem som heter Planday. Her legges alle vaktplanene til dine personlige assistenter inn. Dette gir både deg som arbeidsleder, assistentene og oss i Unicare som arbeidsgiver full oversikt.
Planday finnes også som app slik at du alltid har planen tilgjengelig på telefonen.
Jeg trenger hjelp til å utarbeide en turnus. Kan dere hjelpe meg?
Turnusen utarbeides på bakgrunn av de arbeidsoppgavene og behovene en ønsker å få dekket. Det er derfor viktig at du som arbeidsleder er med i denne prosessen. For oss i Unicare er det viktig at arbeidsmiljøloven overholdes og at både den som mottar tjenester og assistentene er fornøyde med turnusen. Vi har full forståelse for at dette være vanskelig når man ikke har gjort det før. Vi kan derfor selvfølgelig hjelpe til med sette opp en god plan for deg. Vi har erfaring med å tilrettelegge alt fra 2 til 6 ukers turnuser.
Ta kontakt med oss – så ser vi på det sammen.
Når er vakttelefonen åpen?
Vi kan bistå deg som arbeidsledere på vår vakttelefon mandag til fredag kl. 08.00-16.00. Hvis det oppstår akutt sykdom utenom kontortid er det arbeidsleder ansvar for å dekke bemanningsbehovet.
Vi har imidlertid gode rutiner som både arbeidsledere og assistenter settes inn i. På den måten skal du kunne føle deg trygg på at du vet hva du skal gjøre hvis det skulle oppstå noe utenfor våre åpningstider.
Hva skjer hvis min personlige assistent blir syk eller har ferie?
Vi er opptatt av at du skal bli ivaretatt selv om din personlige assistent skulle bli syk eller skal avvikle ferie. Vi i Unicare har gode vikarordninger for både sykefravær, ferieavvikling og permisjoner og hjelper deg gjerne med dette.
For å sikre bemanning ved for eksempel sykdom eller ferieavvikling, har hver bruker faste vikarer som har fått opplæring der. Vi har også en vikarpool med andre assistenter som kan settes inn ved akutt behov.
Rehabilitering
Hvis du har spesifikke spørsmål om opphold på et spesielt rehabiliteringssenter anbefaler vi at du tar direkte kontakt med senteret.
Hvordan får jeg henvisning til et av Unicare sine rehabiliteringssentre? Og hva bør en henvisning inneholde?
Du kan få henvisning til et Unicare rehabiliteringssenter direkte fra sykehuset du har blitt behandlet på. Får du henvisning fra fastlegen din eller en privatpraktiserende avtalespesialist skal det sendes elektronisk til den regionale koordinerende enheten du tilhører.
Henvisningen bør inneholde en vurdering av ditt behov for helsehjelp. Det er viktig at henvisningen inneholder tilstrekkelig informasjon. Dette er for at vi på best mulig måte skal kunne vurdere om vi kan tilby deg best mulig rehabilitering og behandling.
Her finner du komplette sjekklister for hva henvisningen for Helse Sør-Øst og Helse Midt Norge bør inneholde.
Kan jeg velge hvor jeg vil gjennomføre rehabiliteringen min?
Som pasient kan du selv velge behandlingssted i spesialisthelsetjenesten. Hvis du har fått rett til utredning eller behandling kan du velge hvor du vil gjennomføre rehabilitering. Du kan velge mellom offentlige behandlingssteder, private med avtale og private som er godkjent av Helfo.
På denne siden finner du oversikt over våre rehabiliteringssentre. Hvis du ønsker oversikt over flere behandlingssteder kan du klikke deg inn på HelseNorge.no. Her finner du også oversikt over ventetid.
Hvem andre enn meg kan få tilsendt epikrisen?
Det er kun deg og eventuelt din fastlege som kan få tilsendt epikrisen. Dersom det er en annen fagperson enn din fastlege som har søkt for deg – f.eks. psykolog, spesialist o.l., kan også denne personen få epikrisen tilsendt.
Når og hvordan får jeg tilsendt epikrise?
Vi sender deg epikrise i posten senest 7 dager etter at behandlingen er avsluttet. Vi kan dessverre ikke sende epikrise på epost. Dette er på grunn av personvern og sikkerhet.
Får jeg oversikt over timer og aktiviteter jeg skal være med på?
Ja, du får en timeplan som viser hva du skal være med på de neste dagene. Timeplanen for din rehabilitering blir satt opp av din behandler/koordinator samme dag eller dagen etter at du kommer til senteret.
Kan jeg selv bestille et rehabiliteringsopphold hos dere?
Nei, du må søke rehabilitering gjennom din fastlege.
Kan jeg reise på permisjon?
Ja, det kan du. Om du skal overnatte må du skrive deg opp i en permisjonsliste som ligger i resepsjonen/melde fra til resepsjonen. Dette er viktig for sikkerhet og brannforskrifter som vi er lovpålagt å følge.
Kan jeg avslutte oppholdet tidligere enn planlagt?
Du kan avslutte rehabiliteringsoppholdet tidligere hvis du ønsker det, men vi anbefaler at du blir ut den anbefalte tiden. På den måten får du mest mulig ut av det du lærer her når du kommer hjem, riktig oppfølging og kontinuitet. Målet er at du skal klare å opprettholde funksjonsnivået du ønsker.
Hvordan bestille hjemreise?
Sykepleierkontoret ordner med rekvisisjon for de som trenger transport i forbindelse med hjemreise. Dette må bestilles senest kl 13:00 siste virkedag før avreisedag.
Har dere basseng?
Ja, vi har basseng på flere av våre rehabiliteringssentre. De holder 33-34 grader. Dette finner du mer informasjon på det senteret som er aktuelt for deg. Her kan du se alle våre rehabiliteringssentre.
Får jeg tilgang til trådløst nett?
Du får tilgang til internett mens du er hos oss, men vi gjør oppmerksom på at tilgang og hastighet kan variere noe avhengig av hvilket rehabiliteringssenter du oppholder deg på. Vi har også noen PC’er som kan benyttes fritt.
Hva skal jeg ha med meg når jeg skal være på et av deres rehabiliteringssentre?
Dette kommer helt an på hvor lenge du skal være hos oss og om du er døgnpasient eller dagpasient.
Hvis du er døgnpasient kan det være lurt å pakke med seg toalettsaker, lett og ledig tøy og sko til både innendørs og utendørs aktivitet, treningstøy og eventuelt badetøy hvis du skal benytte deg av badefasiliteter. Du behøver ikke å ta med håndklær og sengetøy, det ordner vi for deg.
Hvis du er dagpasient holder det å kle seg etter aktiviteten du skal delta på. Eventuelt kan du ta med et skift med lett og ledig tøy og sko.
Tilbyr Unicare andre tjenester på rehabiliteringsentrene?
Vi har et utvalg av det vi kaller servicetjenester. Dette er tjenester som for eksempel klesvask, frisør, fotpleie og matlaging. Mer informasjon om våre servicetjenester finner du på denne siden.
Er måltider inkludert?
Alle måltider er inkludert under rehabiliteringsoppholdet ditt. Det vil si fire måltider i løpt av et døgn: Frokost, lunsj, middag og senkvelds. I helger og på helligdager er det 3 måltider per døgn; frokost, middag og kvelds.
På mange av våre rehabiliteringssentre finnes det muligheter til å kjøpe kaffe, mindre måltider, snacks, frukt og mineralvann.
Hvordan er standarden på rommene?
Alle rom er enerom med gratis wifi. Flere av våre rom har også TV, på noen av våre enheter må dette evt. leies. De fleste av rommene våre har også både dusj og WC.
Standarden på rommene varierer avhengig av hvilket rehabiliteringssenter du skal være hos. Dette finner du mer informasjon om under den aktuelle enheten.
Her finner du oversikt og mer informasjon om over våre enheter.
Når får jeg tilgang til rommet mitt?
Du får tilgang til rommet ditt senest kl 14.00 på ankomstdagen. Dette får du informasjon om når du møter opp til rehabiliteringsoppholdet ditt.
Når skal jeg møte opp?
Oppmøtetid står i innkallingsbrevet du har fått tilsendt. Hvis det ikke er avtalt noe annet er det mellom 12-14. Hvis du er en del av en rehabiliteringsgruppe er det ankomst på formiddagen som gjelder.
Hvilken betalingsmåter tar dere på senterne deres?
Vi tar debetkort og kontant betaling. Vi tar ikke Mastercard og det går ikke an å ta ut penger her. Man kan betale med kort overalt på huset bortsett fra på kaffemaskinen.
Dekker forsikringen min rehabilitering?
Vi har avtaler med flere forsikringsselskaper. For å finne ut av om du kan få dekket rehabilitering med forsikring, må du selv ta kontakt med ditt forsikringsselskap. Mer informasjon om rehabilitering og forsikring finner du på denne siden.
Kan jeg dekke rehabilitering selv?
Du kan du søke om egenbetalt rehabilitering. Dette er en tjeneste for deg som ønsker rehabilitering og har mulighet til betale for dette selv. Mer informasjon om egenbetalt rehabilitering finner du her.
Når betaler jeg for rehabiliteringen / behandlingen?
Du betaler egenandel (kr 150 pr dag/døgn) – opp til gjeldende egenandelstak (kr 2.921,- i 2022). Ta med frikort dersom du har.
Rus og avhengighet
Hvordan involveres familien?
Vi ser på familien som medavhengige på den måten at de alltid blir berørt av en nær og kjær som sliter med avhengighet. Det er viktig at de trekkes med på riktig måte gjennom kurs og informasjon, slik at den som gjennomgår programmet blir støttet på best mulig måte. Pårørende kan være en viktig ressurs for underveis å bidra til tilfriskning, og det tilbys derfor familiekurs for pårørende.
Hvordan får man råd til et opphold hos Unicare 12Trinn?
Unicare 12Trinn er godkjent innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling (døgnbehandling) som er omfattet av fritt behandlingsvalg. Dette betyr at behandlingen blir dekket av det offentlige. For mer innformasjon om ordningen kan du gå inn på helfo.no.
Klinikken kan tilby behandling til spillavhengige etter nærmere privat avtale. Ta kontakt for spørsmål.
Hvordan er maten ved Unicare 12Trinn?
Vi har et fint og innbydende kjøkken, og tilbyr ernæring med fokus på et sunt kosthold etter statens ernæringsråd. Menyene består derfor av varierte middagsretter fra ekstern leverandør, samt frokost , lunsj og kvelds bestående av smøremåltid med variert pålegg.
Blir alle hjulpet av 12-trinnsmetoden?
12-trinnsmetoden er en metode som er brukt over tid, helt siden 1930-tallet. Metoden har historisk vært mest brukt på alkoholavhengighet men den kan benyttes på alle typer avhengigheter. Svært mange oppnår å bli rusfrie og får en forbedret livskvalitet. Du vil få nye bekjentskaper i et rusfritt nettverk i tilfriskning.
Kan jeg selv påvirke hva slags program jeg skal følge?
Det er sentralt at programmet gjennomføres med verktøyene du får opplæring i underveis. Vi vil veilede deg til gode løsninger i tett dialog med deg, og sammen utarbeides det en individuell behandlingsplan og et mål for oppholdet. Gjennom relasjonsbygging er det fokus på inkludering og tillit. Her er det sentralt at du som vår klient erfarer at du kan stole på at vi vet mye om hva som trengs å gjøres for at du skal lykkes med ditt behandlingsopphold gjennom en tett og god dialog.
Hva skjer når jeg har gjennomgått programmet?
Du vil få ditt eget oppfølgingsprogram tilpasset dine behov og muligheter. En viktig del av 12-trinnsmetoden er å dele erfaringer med andre og sikre seg selv en hverdag uten avhengighet. Videre vil du få oppfølging fra vurderingsenhet og kommunen etter vurdering av dine behov i samråd med brukermedvirkningsperspektivet.
Jeg har lest om 12-trinnsprogrammet, og ofte nevnes kontakt med Gud som en del av metoden. Betyr det at jeg må være kristen og tro på Gud for å ha nytte av programmet?
Unicare 12Trinn er 100% livssynsnøytralt. Vi benytter 12-trinnsmetoden innenfor trygge og livssynsnøytrale rammer og ulike livssyn respekteres hos oss på samme måte som i vårt samfunn for øvrig. Programmet passer for alle uansett livssyn eller trostilhørighet.
Hva skjer når jeg kommer til Unicare 12Trinn?
Du blir tatt imot av vårt helsepersonell og satt i kontakt med lege og psykolog som vil være dine hovedkontakter. Du vil bli tildelt ditt eget, private rom med bad/wc. Samtidig tidfestes ditt første møte som blir én til én i et eget rom. Du blir da introdusert til selve programmet og du vil få utdelt informasjonsmateriell for oppholdet.
Hvordan er jeg/vi sikret diskresjon ved henvendelse til 12-Trinnsklinikken?
Alle våre ansatte er underlagt den samme taushetsplikten som legekontorer og sykehus, i tråd med helsepersonelloven og personvernlovgivningen.
Hvor holder dere til?
Unicare 12Trinn holder til på idylliske Fanaseteren på Fanafjellet, en halvtimes kjøretur fra Bergen sentrum og 15 minutter fra Flesland lufthavn. Kjører man Fanaveien til Fanafjellet, ligger senteret rett ved veien på høyre side når man kommer fra Lagunen.
Hva består behandlingen av?
Vi benytter den medikamentfrie 12-trinnsmodellen. Det vil si fokus på nedtrapping fra vanedannende medisiner i samråd med psykiater, lege og psykolog.
Trenger jeg hjelp?
Det er et vanskelig spørsmål uten noen klare svar. Men det er endel faresignal og indikatorer vi ber deg om å ta på alvor. Ta kontakt med din fastlege for veiledning til henvisning for døgnbehandling.
Unicare
Myter og fakta om private helsetjenester
NHO har laget en oversikt over ofte brukte myter og dertil hørende fakta i forbindelse med konkurranseutsetting av helsetjenester.
Hva er Unicare?
Unicare er et av Norges største private helseforetak. Vi leverer tjenester innen rehabilitering, eldreomsorg, boliger og avlastning, BPA, barnevern og bedriftshelse. Vi driver også ti vårdcentraler i Sverige. De fleste tjenestene våre leverer vi på oppdrag fra stat, kommuner, fylker og bedrifter.
Hvilke tjenester tilbyr Unicare?
Unicare tilbyr følgende tjenester (trykk på linkene for å lese mer):
Hva koster det å benytte seg av Unicares tjenester?
De fleste tjenestene våre leverer vi på oppdrag fra stat, kommuner og fylker, og det koster ikke noe ekstra for brukeren å få tjenestene levert fra Unicare. Det koster for eksempel det samme om du velger sykehjemsplass eller BPA fra Unicare som det gjør dersom du benytter deg av kommunens tilbud.
Dette kan du lese mer om på sidene til tjenestene våre.
Utbetaler Unicare dårlige lønninger til sine ansatte?
Nei. Unicare har tariffavtaler med alle aktuelle fagforbund og vi betaler våre ansatte i henhold til disse. Vi blir gjentatte ganger møtt med påstander om at vi har dårlige arbeidsvilkår for våre ansatte, men dette stemmer altså ikke.