Veien ut av en nedadgående spiral

Eduardo (43 år) har nylig fullført et 11- ukers rehabiliteringsprogram ved Unicare Friskvern i Asker. Han har valgt å dele sin historie for å inspirere andre til å ikke gi opp håpet.
Tekst og foto: Mari Skancke Unicare Friskvern
Gi aldri opp håpet!
Eduardo (43 år) har nylig fullført et 11- ukers rehabiliteringsprogram ved Unicare Friskvern i Asker. Han har valgt å dele sin historie for å inspirere andre til å ikke gi opp håpet. “Selv om man er i en nedadgående spiral, kan spiralen snus med riktig hjelp og veiledning”.
Eduardo opplevde selv at han var i en nedadgående spiral. Den aktive ingeniøren og to barns faren hadde utfordringer med korsryggen i 3 år. Når symptomene først startet oppsøkte han hjelp hos kiropraktor, noe som ga midlertidig lindring. Men smertene forverret seg gradvis, og det ble stadig vanskeligere å opprettholde den aktive livsstilen han var vant til.
For 2 år siden fikk han en prolaps som førte til utfordringer med å stå oppreist. Frykten for bevegelse tok over, og han sluttet med all fysisk aktivitet. Fra å være en person som syklet flere timer i uken, deltok i maraton og presset seg til det ytterste, sto han plutselig fast i en hverdag preget av smerter og usikkerhet. Smertene økte ved aktivitet og han ble redd for å bruke ryggen, å bøye seg fremover var noe han forsøkte å unngå. Google-søk og manglende informasjon bidro til økt frykt, og spiralen fortsatte nedover.
Vendepunktet med rehabilitering
Det var rehabiliteringen ved Unicare Friskvern som ble vendepunktet. Da fastlegen henviste han til tverrfaglig rehabilitering bestemte Eduardo seg for å gi alt han hadde. Han hadde ingen forventinger om å bli helt smertefri, men var fast bestemt på å stoppe den negative utviklingen. Hans nye mål var å mestre hverdagen bedre og endre fokuset fra å våkne hver morgen å tenke “Hvor vondt har jeg i dag?” til “Hva skal jeg gjøre i dag?”.
Et nytt kapittel
Rehabiliteringen ble starten på et nytt kapitel for Eduardo. Til å begynne med var han skeptisk til grupperehabilitering. Han stilte spørsmål til hvordan terapeutene kunne lage et program som passet for alle pasientene. Men han så rakt hvordan treningen ble individuelt tilpasset. Han likte godt at han ikke ble presset utover egne grenser. Den trygge og profesjonelle veiledningen ga han tilliten til å bevege seg igjen.
Gruppetreningen ble en ekstra motivasjonskilde. Det å være en del av et felleskap, der andre delte lignede utfordringer, ga han en ny energi. Gjennom samtaler og delinger av erfaringer i gruppen fikk han et nytt perspektiv på mestringsstrategier og smertehåndtering.
Tidlig i rehabiliteringen ble Eduardo introdusert for øvelser han tidligere hadde unngått, som fremoverbøying og markløft. I starten var han skrekkslagen ved tanken på å løfte vektstangen. Han startet forsiktig med 20 kg, og få repetisjoner (reps) i markløft og knebøy, og økte gradvis belastingen, antall reps og sett som ukene gikk. I dag løfter han 40 kg med selvtillit og fortsetter sin progresjon innen styrketrening. Han har lært å sette realistiske forventninger og verdsetter tålmodighet i treningsprogresjonen.
Lærdom for livet
Ukentlig undervisning ga Eduardo verdifull innsikt i smertehåndtering, aktivitetskartlegging og stressmestring. Han forstod viktigheten av god søvn, meditasjon og tilstedeværelse. Kombinasjonen av teori og praktisk trening ble avgjørende for hans fremgang.
I dag ser han på treningen med nye øyne. Tidligere mente han at trening ikke var vits eller verdt noe med mindre han kunne gi 120 %. Nå setter han pris på fysisk aktivitet for helsens skyld, uten å måtte prestere på toppnivå. Han har erstattet maraton med en balansert treningshverdag bestående av løping, sykling, styrketrening og generell bevegelse.
Med fire faste treningsdager i uken har han bygget opp nye, gode rutiner. Han er ikke lenger redd for å bruke ryggen, og han starter ikke lenger dagen med frykt for smerter. Eduardo har funnet veien ut av en nedadgående spiral, og ser lyst på fremtiden.
Hans budskap til andre er klart: “Ikke gi opp. Med riktig veiledning, tålmodighet og innsats kan du snu spiralen og gjenvinne livskvaliteten din”.
Unicare Friskvern er et tverrfaglige rehabiliteringssenter og spesialistklinikk i Asker. Her har vi også et eget treningssenter hvor vi tilbyr blant annet gruppetimer og personlige trenere.
Unicare Friskvern er dagbasert og har langsiktig avtale med Helse Sør-Øst, med fokus på arbeidsrettet re-habilitering (muskel-/skjelettplager, sykelig overvekt (barn/unge og voksne) og CFS/ME).
FV: Fysioterapeutene Nina Charlotte Langehaug-Sauret og Mari Skanke fra tverrfaglig team Unicare Friskvern.