Bakgrunn for prosjektet:

Behovet for rehabilitering i primær- og spesialisthelsetjenesten er forventet å vokse i framtiden, og det er avgjørende for den enkelte pasient og samfunnet å framskaffe kunnskap om effektene av de tiltakene som tilbyes. I dag finnes det begrenset systematisert kunnskap om pasientene som deltar i spesialiserte rehabiliteringstjenester og virkninger av disse tjenestene, på grunn av manglende datagrunnlag. Det er tydelige føringer fra de regionale helseforetakene og Helsedirektoratet om nye tjenestemodeller som består av en reduksjon av døgnbasert rehabilitering, kortere behandlingsforløp, mer bruk av digitale tjenester og en overføring av ansvar fra helseforetakene til kommunalt nivå. Med en slik omfattende endring av tjenestetilbudet er det behov for et solid kunnskapsgrunnlag om eksisterende rehabiliteringstjenester for å utvikle og evaluere framtidige kunnskapsbaserte tjenestemodeller.

Plan for prosjektet

I dette prosjektet vil vi gjennomføre en observasjonsstudie for å beskrive medisinske og demografiske kjennetegn ved rehabiliteringspasienter, samt undersøke endringer i pasienters helse, funksjon og livskvalitet etter rehabilitering. I en observasjonsstudie observerer og registrerer forskerne atferd eller hendelser uten å manipulere eller påvirke dem. Et viktig aspekt i prosjektet er å undersøke om digitale tilbud endrer hvilke pasienter som søker seg til spesialisert rehabilitering, og om bruk av digitale tjenester påvirker resultatene av rehabiliteringen.

Dette prosjektet vil benytte klinisk innsamlede opplysninger om pasienter som deltar på rehabilitering, inkludert diagnoser, fysisk aktivitetsnivå, bruk av medikamenter, funksjonsnivå, sosioøkonomisk status, arbeidsstatus, henvisningsinstans, og utfallsmål på standardiserte kliniske spørreskjema og tester innen fysisk og psykisk funksjon.

Prosjektet inkluderer pasienter med alle diagnoser og alle rehabiliteringsytelser, inkludert amputasjon, hjertesykdommer, lungesykdommer, langvarige muskel- og bløtdelssmerter,  revmatologi, ortopedi, CFS/ME, kreftsykdommer, nevrologiske og nevromuskulære sykdommer, sykelig overvekt, sanseforstyrrelser, pasienter med sammensatte lidelser, arbeidsrettet rehabilitering og ervervet hjerneskade.

Prosjektet inkluderer pasienter fra ti ulike rehabiliteringsenheter tilbake til 2019 og prosjektet vil fortsette å samle data ut 2026. Rehabiliteringssentre som inngår er: Unicare Coperio, Unicare Helsefort, Unicare Røros, Unicare Steffensrud, Unicare Landaasen, Unicare Hokksund, Unicare Fram, Unicare Friskvern, Unicare Jeløy og Unicare Bakke. Data lagres i et virksomhetsinternt register som er godkjent for forskningsformål, og registeret består av ca 40 000 pasienter per 2024.

Prosjektet er godkjent av regional komite for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK sør-øst, ​prosjektnummer 546776).