Bakgrunn for prosjektet

Konvergerende data de siste to tiårene indikerer at betydelige mengder oppgavefokusert gangtrening som stimulerer neuroplastisiteten maksimalt kan forbedre gangfunksjonen hos pasienter med hjerneslag og ryggmargsskade. Repetitiv gangtrening som utføres ofte og med moderat til høy aerob kapasitet, har vist større forbedringer enn konvensjonelle fysioterapeutiske metoder. Bruk av denne treningen tidlig under rehabilitering kan bidra til gode effekter av rehabilitering og forsterke effekter på funksjonell restitusjon.

Rehabiliteringsstrategier som benyttes under døgnrehabilitering gir imidlertid svært begrenset gangtrening, ifølge studier. For eksempel oppnås bare 250-300 trinn per økt/dag under døgnrehabilitering. I motsetning kan forskningsintervensjoner med intensiv repetitiv gangtrening som intervensjon for hjerneslagpasienter, oppnå 2000-4000 trinn i løpet av 1 times økter.

For å gjenopprette gangfunksjon og mobilitet etter et hjerneslag, er høyintensiv repetitiv oppgavespesifikk gangtrening en sterkt anbefalt evidensbasert metode. Det gjøres mye forskning og implementeringsintervensjoner for å sikre at pasienter får tilgang til denne behandlingen både i USA og her i Norge.

Repetitiv gangtrening som utføres ofte og med moderat til høy aerob kapasitet, har vist større forbedringer enn konvensjonelle fysioterapeutiske metoder.

 

Prosjektets hovedmål

FIRST Norway (Focused Intensive Repetitive Stepping Training – Norway) er initiert av RKR (Regional kompetansetjeneste Rehabilitering HSØ). Prosjektet har tre hovedmål:

  1. Identifisere fysioterapeuters oppfatning relatert til målinger av gangfunksjon og lokomotoriske treningsstrategier hos personer med hjerneslag og ryggmargsskade i årlige intervaller gjennom hele prosjektet.
  2. Implementere testbatteriet på hvert av de deltakende prosjektstedene. Dette batteriet vil gi nødvendige data for å bestemme den komparative effektiviteten til FIRST-intervensjonen sammenlignet med konvensjonelle inngrep innenfor samme rehabiliteringsintervensjoner og på tvers av institusjoner.
  3. Implementere FIRST treningsprotokollen ved hjelp av KTA-modellen og evaluere innvirkningen under klinisk rehabilitering på kort- og langvarig mobilitetsutfall, helse og samfunnsdeltakelse hos voksne med hjerneslag og ryggmargsskade.

 

HITS utvikles videre i FIRST-Norway

På Unicare Bakke benevnes treningen HITS - Høyintensiv gangtrening etter slag. Gjennom et mastergradsprosjekt i 2019 ble HITS som behandlingsmetode tilpasset vår klinikk og kontekst samt implementert i vår rehabiliteringsvirksomhet på Unicare Bakke. Masteroppgaven hadde som fokus å undersøke helsepersonells erfaringer med bruk av K2A som kunnskapstranslasjonsverktøy i forbindelse med implementering av HITS som behandlingsmetode. Vi har deretter praktisert metoden/protokollen som var beskrevet i en kunnskapsoppsummering fra RKE og i masterprosjektet beskrevet i modell for kunnskapstranslasjon K2A.

Som et ledd i videre utvikling av bruk av metoden, valgte Unicare Bakke og teamet som jobber med rehabilitering etter hjerneslag, å delta i FIRST-Norway. Her fikk vi anledning til å delta i et  implementeringsprosjekt der 9 rehabiliteringsenheter samarbeider i å implementere Focused, Intense, Repetitive Stepping Training, samt bidrar til forskning på metoden i praksis og resultat av implementeringen. Prosjektets tidsplan var satt til 4 år (2020-2024), under ledelse av RKR, Jennifer Moore, RKR og George Hornby, Indiana University. HITS og FIRST bygger på de samme prinsippene for trening og kunnskapstranslasjonsmetodikk.

Til tross for at vår enhet allerede hadde implementert HITS i 2019, ble valget å følge studiens plan om å implementere måleinstrumenter og standardisering av måleverktøy før implementering av treningsprotokoll. Dette ga oss en unik mulighet til å gjennomføre implementeringsprosessen på nytt og anvende K2A-modellen, spesielt i fase 7, som fokuserer på å opprettholde bruken av ny kunnskap og nye verktøy.

Hovedansvarlig for prosjektet

Regional Kompetansetjeneste for Rehabilitering, Sunnaas sykehus HF